23 mei 2021

Weer wat leven in de Bajert wat de stoomvaart betreft

26 October 1869
Er komt weer wat leven in de Bajert wat de stoomvaart betreft. Was kolonel Jansen de eerste die het onderwerp eener directe Amerikaansche stoomvaart op ’t tapijt bracht, een ander beloofd er zijn profijt mede te doen. Wel geen vreemd verschijnsel, maar toch niet zeer aangenaam voor hem die er zijn studie van gemaakt had en aanvankelijk veel kans tot welslagen had. Zoo als de zaken nu toch staan zal de heer Jansen wel met de eer moeten vergenoegen daar behalve zijn plan er een rotterdamsch plan & een Amsterdamsch dito het levenslicht aanschouwden.– Zijn pleegkind is om zoo te zeggen op sterven na dood. De Amsterdamsche heeren zijn van meening dat, als de booten door het(?) van Vlissingen te laten varen, maar eenmaal aan de gang zijn er geen kans van mislukken bestaat.– En daartegenover staat het Rotterdamsche plan, vooreerst weinig belovende, met voorzichtigheid booten kiezende welke, niet te groot zijnde de kosten ook niet te enorm zouden maken.
Ze willen ’t spreekwoord in toepassing brengen “met ’t kleine vangt men aan en eindigt ras in ’t groot”.– Doch ook dit is nog plan & al is men ijverig in de weer, een fait accompli moet het nog worden. – ’t Leeskabinet heeft in deze weder het voorbeeld gegeven hare leden goed op de hoogte van zaken te houden, daar over dit onderwerp een soort van Debating Club is geweest die waarlijk interessant was.– Werd het plan daar zeer verdedigd, de Koninkl. Ned. Stoombt Maatij, ontwerpster van het Amsterdamsche plan, deed bij monde van hare mededirecteuren de voordeelen van haar plan duidelijk tevoorschijn treden.– De uitkomst wordt met ongeduld verwacht & een weinig geduld is ook hier niet misplaatst.
De zaak van de Vl. is zooverre geeindigd dat de Cassatie is verworpen & dit keer zal verder in Leeuwarden gratis logies bekomen voor 10 jaar. Of verzoek om gratie bij ..... iets zal inhouden(?) wordt zeer betwijfeld. – Had hij een jaar vroeger zoo iets voorzien hij had zijn ....... wel beteugeld.
En dan heb nog iets gezien wat meer de geschiedenis van lang vervlogen tijden betreft, n.l. in Delft. Rondslenterende kwam het ons in de gedachten de plaats op te sporen waar onze brave Willem I werd vermoord. We hebben die gevonden in eene kazerne, juist zooals ik ze nog had voorgesteld. – Welligt heeft een of andere schilder zijn tafereel op de plaats zelve afgemaald en was mij dit in ’t geheugen gebleven. Een gedenksteen ter plaatste aangebragt en een paar holten in de muur (waar de kogels zouden zijn ingevlugt) is al wat aan dien gedenkwaardige gebeurtenis herinnert. Want vervuld met die gedachten, wenschten we ons terug te zien in de zaal waar uit dien Grooten Staatsman zich naar omlaag had ....... Werden we weldra als ontgoocheld op het zien van ordelooze ..... soldaten zonder uniformen een schakering opleverende tusschen rood baai en blaauw linnen, sommigen kaartspelende, anderen niets doende. Kortom, een kazerne Zaal zoo onsmakelijk mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten